Υπήρξε πράγματι μια χρονιά που, μεταξύ γιγάντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Μίλαν και η Ρεάλ Μαδρίτης, μπορούσε κάποιος να παίξει FIFA επιλέγοντας τον Αθηναϊκό!
Ήταν το αλησμόνητο FIFA 2001, το πρώτο με διαφορετικές εκδόσεις ανάλογα με την χώρα κυκλοφορίας, το οποίο στην ελληνική του έκδοση είχε στο εξώφυλλό του τον Θοδωρή Ζαγοράκη.

Μια επιλογή προφητική θα μπορούσε να πει κάποιος, αφού τρία χρόνια αργότερα ο εμβληματικός αρχηγός της εθνικής ομάδας αναδείχθηκε MVP του EURO 2004, κατά το έπος της γαλανόλευκης στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Ο Αθηναϊκός υπήρχε στο παιχνίδι με την ονομασία “viron”, αφού εκείνη την εποχή η EA SPORTS δεν διέθετε τα πλήρη δικαιώματα για τις επίσημες ονομασίες και τα εμβλήματα των ελληνικών ομάδων. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν ονομασίες που βασίζονταν είτε στην περιοχή που έδρευε η εκάστοτε ομάδα, είτε στο όνομα του σταδίου της.

Αν ανατρέξει κανείς στο παιχνίδι, θα βρει στο ρόστερ του Αθηναϊκού ποδοσφαιριστές όπως ο Wandzik, ο Fangio Buyse, ο Καραμάνος, ο Κορομπόκης, ο Mitic, ο Βεζυρίδης, ο Άγγελος Ζαφειράκης, ο Κώστας Τσιρωνης, ο Αλβέρτης και άλλους άσσους που τίμησαν τη φανέλα με το πλατάνι στην Ά Εθνική κατηγορία τη σεζόν 00’/01′.

Μπορεί τα γραφικά της εποχής να μοιάζουν μη θελκτικά σήμερα, όμως οι “millennials” σίγουρα θυμούνται πως επρόκειτο για κάτι πραγματικά πρωτοποριακό.


Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ήταν η επιλογή της ελληνικής περιγραφής αγώνα, την οποία έντυσε με τη φωνή του ο αγαπημένος Χρήστος Σωτηρακόπουλος, με τον Γιάννη Δάρρα στον σχολιασμό. Μια περιγραφή που χάρισε επικές ατάκες όπως “εδώ είναι μια στιγμή παραφροσύνης”, από την οποία φέρει και τον τίτλο του και το Podcast του Έλληνα δημοσιογράφου.
Άλλες μοναδικές ατάκες ήταν “ο τερματοφύλακας τα έχει με τους αμυντικούς του”, “δεν θα είναι καθόλου δημοφιλής μετά στα αποδυτήρια”, “τι πρωτότυπος τρόπος για να παραιτηθείς από μια ομάδα” και “δεν ξέρει πού να κρυφτεί” μεταξύ άλλων.
Μία σεζόν που έμεινε χαραγμένη στους “λόρδους του Βύρωνα” αφού εκτός από την μοναδική παρουσία της ομάδας σε βιντεοπαιχνίδι, ήταν και η τελευταία παρουσία στη πρώτη εθνική κατηγορία. Ελπίζουμε στη συνέχεια της σειράς FIFA, το σημερινό FC, να μπορέσουμε ξανά να παίξουμε βλέποντας στην οθόνη μας τις κοκκινοκίτρινες φανέλες.

Φίλοι “millennials” και γενικά φίλοι του ρετρό, σας αφήνουμε κάνοντας βουτιά στη νοσταλγία, μέσα από το σύνδεσμο με το soundtrack του παιχνιδιού που μας συντρόφευσε στα παιδικά μας χρόνια!